נוירוכירורגיה
כריתה ניתוחית פתוחה היא הטיפול המקובל לרוב הגידולים התוך גולגולתיים. כריתה מלאה של הגידול נותנת סיכוי מצוין לריפוי ומאפשרת בדיקה היסטולוגית לוידוי מהות הגידול.
כאשר גידול נמצא במקום נגיש במיוחד, ניתוח גם כרוך בסיכון נמוך מאוד לסיבוכים.
ניתוח למנינגיומה Meningioma
כריתה ניתוחית היא טיפול הבחירה במניניומות תוך גולגולתיות. כאשר הן בנפח גדול ו/או כאשר הן גורמות להפרעה תפקודית. במנינגיומות בנפח גדול המלוות בלחץ ניכר על רקמת המוח וביטוי של קיפוח תפקודי (חולשת גפיים, הפרעת תחושה, קשיי דיבור, ליקוי בשדה הראיה), רק ניתוח יכול להביא לשיפור תפקודי מיידי בכריתה מלאה או כריתה תת מלאה של הגידול.
כאשר מיקום המנינגיומה אינו מאפשר כריתה מלאה בניתוח, כריתה חלקית הינה חיונית לביטול הלחץ על המוח. כריתה חלקית מאפשרת חזרה לתפקוד מלא והשלמת הטיפול באמצעות רדיוכירורגיה.
ד"ר שפיגלמן מתמחה מזה שנים רבות בשילוב בין ניתוח כריתה לבין רדיוכירורגיה לטיפול מיטבי במנינגיומות תוך גולגולתיות.
במנינגיומה קמרונית (convexity meningiomas) שאחוזה בקרום שצמוד לפנים הגולגולת, הכריתה הכירורגית היא לרוב הדרך הטובה ביותר לטיפול. גם כאשר הגידול אינו גורם להפרעה תפקודית. הגישה אליה היא מהירה ובלתי אמצעית. מנינגיומות שפירות אינן מסננות את קליפת המוח ולכן ניתנות להפרדה חלקה מהמוח ללא כל נזק.
ניתוח לגרורות Metastases
רדיוכירורגיה היא טיפול הבחירה במחלה גרורתית מוחית. עם זאת, ישנם מצבים בהם ניתוח עדיף:
- בגרורות עם נפח גדול וקיפוח תפקודי שלא חולף מהר בעזרת טיפול תרופתי (סטרואידים), כריתה ניתוחית מחויבת כדי להחזיר את המטופל במהירות לתפקוד נוירולוגי תקין. בדרך כלל, רדיוכירורגיה מומלצת לפני או אחרי הניתוח. זאת על מנת להבטיח "עיקור" מיטת הניתוח מתאי גידול שאריתיים.
- לאחר רדיוכירורגיה של גרורות, קורה לעתים ש"גוש" צומח באזור שהוקרן מספר חודשים או שנים אחרי הטיפול. לפעמים לא ניתן לבצע אבחנה המבדלת בין הישנות גידול לבין נמק אחרי קרינה (שיכול לחקות גידול). שהתופעה מלווה בקיפוח תפקודי ולא ניתן להמתין לחלוף הזמן שיבהיר את המצב (נמק מקרינה בדרך כלל משתפר עם הזמן), ניתוח כריתה של הגוש היא הדרך היחידה לטיפול.
ד"ר שפיגלמן מתמחה בטיפול משולב של רדיוכירורגיה וכריתה ניתוחית במחלה גרורתית מוחית.
ניתוח לקברנומה Cavernous Angioma
קברנומות (cavernoma, cavernous angioma) הן מצבור של כלי דם קטנים. הן יכולות להיות בכל מקום במוח או בחוט השדרה. הן דומות במראה לתות ועלולות לבוא לידי ביטוי בדימום תוך מוחי (בנפח קטן, בניגוד לדימום ממומים עורקים-ורידים), או בהתקפים של אפילפסיה.
ניתוח לכריתת הקברנומה הוא הדרך הטיפולית המקובלת כאשר:
- הקברנומה דיממה פעם או יותר עם פגיעה תפקודית.
- הקברנומה היא המקור לפעילות פירכוסית (אפילפסיה) שלא נשלטת בטיפול תרופתי. או לפגיעה תפקודית נוירולוגית עם הדרדרות באיכות החיים.
- הקברנומה ממוקמת באזור נגיש לניתוח עם סיכון נמוך לעומת תועלת גבוהה.
המטרה של הניתוח היא כריתה מלאה של המום. טכנית הניתוח איננו מסובך. אם הניתוח נעשה כדי לבטל מוקד אפילפטי, מקובל להיעזר בניטור אלקטרו פיזיולוגי של המוקד החשמלי הפתולוגי, על מנת לאפשר את הכריתה שלו.
סיכון ותועלת
ניתוח מוצלח יבטל את הסיכון לדימום עתידי ועשוי להפחית או לבטל את התקפי הפרכוסים המישניים לקברנומה.
הסיכונים בניתוח כוללים, כמו בכל ניתוח, דימום, זיהום, פגיעה תפקודית נוירולוגית. הסיכון הספציפי תלוי במיקום הקברנומה ובמצבו הבריאותי של המטופל.
ההתאוששות מניתוח כריתת קברנומה היא בדרך כלל מהירה, אלא אם הגישה הניתוחית פגעה במבנים חיוניים לתפקוד.