נוירלגיה טריגמינלית

נוירלגיה טריגמינלית (Trigeminal Neuralgia)

נוירלגיה טריגמינלית היא מחלה כרונית המאופיינת בכאבים התקפיים וחדים בצד אחד של הפנים.

בישראל סובלים כ- 15,000 איש מהמחלה. שכיחותה כפולה בקרב נשים והגיל הממוצע להתפרצות המחלה הוא 60-50.
כשטיפול תרופתי מקובל אינו מצליח לשכך את הכאב, או בחולים המפתחים חוסר סיבולת לטיפול תרופתי, פעולות כירורגיות חיוניות כדי להביא לשיכוך הכאב.

ישנן מספר שיטות פולשניות לטיפול בנוירלגיה טריגמינלית, אשר בכולן ד"ר שפיגלמן מתמחה מזה שנים רבות:

  1. ניתוח MVD (Microvascular decompression of trigeminal root): זהו ניתוח בהרדמה כללית, בו המנתח מגיע לשורש העצב הטריגמינלי דרך פתח קטן בגולגולת הנעשה מאחורי האוזן. מטרת הניתוח היא למצוא את כלי הדם הלוחץ על העצב, שבמרבית המקרים הוא הגורם לנוירלגיה. כלי הדם מופרד מהעצב וממוקם מחדש באזור בו לא יפעיל לחץ על העצב הפגוע. פעולה זו מביאה לריפוי המחלה בקרב כ- 90% מהמנותחים. הניתוח כרוך באשפוז של מספר ימים.
  2. טיפולים מילעוריים: פעולות אלו מבוצעות בהרדמה קלה ובדרך כלל דורשות שהייה של מספר שעות בלבד בבית החולים. המנתח מחדיר מחט מיוחדת דרך עור הפנים למקום בו נמצא גנגליון עצב הטריגמינוס (מקור הכאבים). כאשר המחט ממוקמת במטרה, המנתח מזריק חומר מיוחד (Glycerol), או מחדיר אלקטרודה ודרכה מעביר גלי רדיו, או מחדיר קטטר מיוחד שבקצהו בלון זעיר הניתן לנפוח במקום. כל האמצעים הללו נועדים לחולל נזק מבוקר בעצב ולהפיג את הכאב, בדרך כלל לשנים רבות.
  3. רדיוכירורגיה: מיועדת לחולים אשר עקב מצבם הבריאותי אין באפשרותם לעמוד בניתוח או שאינם מעוניינים בפעולה ניתוחית. ברדיוכירורגיה מקרינים בצורה ממוקדת ומדויקת את שורש העצב הטריגמינלי בגומה האחורית של הגולגולת. ההקרנה פוגעת בעיקר בסיבים של העצב הקשורים להולכת כאב, ומביאה להפסקת הכאב באחוז גבוה מהמטופלים.

    התאמת השיטה למטופל דורשת התייחסות פרטנית ותלויה באופי המחלה, בגיל המטופל ובמצבו הבריאותי.

    לד"ר שפיגלמן שפיגלמן ניסיון בכל השיטות הללו. הוא המנתח הראשון שהביא לארץ את הפעולה של ניפוח בלון ( micro-balloon compression ) שהוזכרה לעיל. היתרון המרכזי של שיטה זו, הוא שלא כמו באחרות, הפעולה מבוצעת בהרדמה קצרת טווח ללא צורך בשיתוף פעולה של המטופל.

 

×
דילוג לתוכן