טיפול בגידולים שפירים

טיפול בגידולים שפירים

הרדיוכירורגיה חוללה מהפכה של ממש בטיפול בגידולים שפירים תוך גולגולתיים.
אחוזי ההצלחה בטיפולים אלה הם גבוהים ביותר – כ- 95% לטווח ארוך. ברדיוכירורגיה אפשר לטפל בגידולים שלא ניתן להגיע אליהם בניתוח קונבנציונלי.

הרדיוכירורגיה מתאימה לטיפול בגידולים קטנים. גידולים גדולים, בשל נפחם הרב, מפעילים לחץ ניכר על רקמת המוח סביבם וגורמים לפגיעה תפקודית. במקרים אלו, הדרך הטיפולית הנכונה היא ניתוח לכריתה מלאה במידת האפשר. או ניתוח לצמצום נפח הגידול. ד"ר שפיגלמן מתמחה בטיפול משולב (כריתה ניתוחית ורדיוכירורגיה) בגידולים מורכבים.

מטרת הרדיוכירורגיה היא "חיסול ביולוגי" של הגידול. לגרום לכך שתאי הגידול לא יוכלו עוד להתרבות ועל ידי כך, למנוע את המשך צמיחתו של הגידול. כך אנו מבטלים את הסיכון לפגיעה בתפקודו או האיום על חייו של המטופל.
גידול שפיר במוח יכול להישאר באותו גודל לאחר הטיפול מבלי לפגוע ביכולת המטופל לנהל חיים מלאים. גם עם זאת, אצל רוב המטופלים, גידול שפיר במוח מצטמק בהדרגה עם השנים.
המטופל עובר בדיקות דימות (MRI) לעתים מזומנות (בדרך כלל פעם בשנה). זאת כדי שהצוות הרפואי יוכל לעקוב אחר נסיגת הגידול.

להלן שני סוגי הגידולים השפירים הנפוצים ביותר לטיפול ברדיוכירורגיה:

טיפול בגידולים שפירים – מנינגיומה ((Meningioma:

כ- 20% מהגידולים התוך-גולגולתיים הם מנינגיומות – גידולים הנוצרים ממעטפות המקיפות את המוח ואת חוט השדרה.

רדיוכירורגיה מהווה כלי טיפולי יעיל ביותר במנינגיומות בבסיס הגולגולת. במקומות בהם לא ניתן לנתח בשיטה פתוחה, כמו באזור הגת המחילתית (Cavernous sinus). בגידולים אלה, המערבים מבנים חיוניים (עורקים המזינים את רקמת המוח או עצבים היוצאים מבסיס המוח). לעתים קרובות ניתוח קונבנציונלי מסתיים בכריתה חלקית של הגידול. רדיוכירורגיה יכולה להשלים טיפול על ידי הקרנת שארית הגידול. במקרים מתאימים גם לבטל בכלל את הצורך בכריתה. כך אנו מביאים לריפוי תוך כדי מניעת סיבוכים קשים.

מנינגיומה פארא-סגיטלית (הגדלה בסמוך לסינוס הסגיטלי העליון, שהינו הנתיב הראשי לניקוז הדם מהראש אל הלב) שהיא הנפוצה ביותר, היא דוגמה קלאסית ליתרונות של שילוב דרכי טיפול. לעתים קרובות המנינגיומה מסננת את הסינוס וכריתת המרכיב הזה בניתוח פתוח עלולה לגרום לפגיעה תפקודית קשה. לעומת זאת, ברדיוכירורגיה ניתן להקרין גם את החלק התוך-סינוסלי של הגידול, מבלי לפגוע בסינוס עצמו.

טיפול בגידולים שפירים – נוירומה אקוסטית ((Acoustic Neuroma:

זהו גידול שפיר המתפתח בתעלת השמע הפנימית סמוך לעצב השמע, לעצב הפנים ולעצב שיווי המשקל. משם הוא צומח במשך שנים בצורת אגס אל תוך הגולגולת בסמוך לגזע המוח. הוא עלול לפגוע בשיווי המשקל ובשמיעה בצד הגידול, ומאוחר יותר בעצב הפנים.

בטיפולי רדיוכירורגיה הסיכון לפגיעה בעצב הפנים הינו נמוך ביותר. בסדרה של דר' שפיגלמן פגיעה בעצב הפנים הייתה בשיעור של פחות מ 1%. זהו אחוז קטן משמעותית מהסיכון הטמון בניתוח קונבנציונלי. הסיכון לפגיעה בשמיעה נעמד בשנים האחרונות בכ 35% (פגיעה בשמיעה מאוד קשורה למצב השמיעה לפני הטיפול).
רדיוכירורגיה הפכה בשנים האחרונות לטיפול בחירה בגידולים אלה בזכות שיעורי הצלחה גבוהים ביותר. יחד עם מזעור הסיכונים לגפיעה תפקודית.

לדר' שפיגלמן אחת הסדרות הגדולות בעולם ברדיוכירורגיה של גידולים אלה (למעלה מ 900 נוירומות אקוסטיות טופלו על ידיו עד כה).

אדנומות בלוטת יתרת המוח (pituitary adenomas)

גידולים אלו אשר מתפתחים מתאי בלוטת יתרת המוח יכולים להכיל תאים שמפרישים הורמונים או תאים לא תפקודיים. הגידולים שמפרישים הורמונים באים לידי ביטוי ברובם כשהם עדיין בנפח קטן. כתוצאה מפעילות ההורמונלית המופרזת (כגון מחלת קושינג, אקרומגליה). בעוד שהגידולים שאינם מפרישים מתגלים כשהם גדלים מעבר לגבולות של האוכף התורכי (מיקום הבלוטה בבסיס הגולגולת) ופוגעים בעצבי הראיה העוברים מעליו.

הטיפול המקובל בגידולים אלו הינו כריתה ניתוחית בגישה טרנספנואידלית (דרך האף). לעתים קרובות ובעיקר בגידולים גדולים, הניתוח לא מביא להחלמה בשל הסתננות הגידול באזורים בהם לא ניתן להכנס בניתוח (כגון הגת המחילתית). במקרים אלו, רדיוכירורגיה מהווה כלי טיפולי יעיל ביותר, עם שיעורי החלמה גבוהים מאוד.

×
דילוג לתוכן