מה קורה אם הרדיוכירורגיה אינה מצליחה?
כאמור, רדיוכירורגיה מצליחה בחיסול הביולוגי של הגידולים באחוזים גבוהים ביותר (95%-90%).
מכאן, שרק באחוז קטן מאוד של מטופלים יחזור הגידול להיות פעיל.
ההגדרה של "הישנות" של גידול אחרי רדיוכירורגיה איננה פשוטה במקרים רבים. לא כל "הגדלה" של גידול על פי הדמיה מהווה הישנות אמיתית. למעקב אחרי רדיוכירורגיה נדרשת מיומנות וניסיון שאינם קיימים באנשי מקצוע ללא הכשרה ברדיוכירורגיה. על כן, חשוב ביותר שמטופל ישאר במעקב אצל איש מקצוע המתמחה ברדיוכירורגיה.
במקרים בהם הישנות מאובחנת, הגישה הטיפולית יכולה לכלול ניתוח כריתה או לביופסיה שוב רדיוכירורגיה, או שילוב בין השיטות. תהליך קבלת ההחלטות נעשה בהתאם למצב המטופל וסוג הגידול.
האם רדיוכירורגיה תגרום ל"הדבקות" של עצבים לגידול ובכך תהפוך ניתוח עתידי, אם יהיה נחוץ, לקשה ומסוכן יותר?
בהחלט לא. בנוסף לניסיונו באלפי טיפולים ברדיוכירורגיה, צבר ד"ר שפיגלמן גם ניסיון בניתוחים של גידולים שהוקרנו קודם לכן בטיפול רדיוכירורגיה.
במנות הקרינה המקובלות היום לטיפול בגידולים שפירים (כגון נוירומה אקוסטית) אין רואים שינויים במראה הגידול. השינויים מתרחשים בחלקים האינטימיים של התא הגידולי (ב- DNA) וכלל לא בפני התא או ברקמה שבין התאים הגידוליים. מכאן שגם במקרה שיש צורך בניתוח, לא נראה כל סימן לכך שהאזור הוקרן.
האם רדיוכירורגיה עלולה לגרום לשינויים סרטניים באזור המוקרן?
מאות אלפי חולים בעולם טופלו ברדיוכירורגיה בשלושה העשורים האחרונים. על פי כל המידע הקיים, הסיכון לפתח סרטן באזור המוקרן ברדיוכירורגיה הוא מזערי ביותר. על פי הערכות, הסיכון נע בין 1:2000 עד ל- 1:5000 מקרים.
לשם השוואה, אחוז התמותה אחרי ניתוח קונבנציונלי רגיל יכול להגיע ל- 1%.
האם רדיוכירורגיה היא רק פתרון זמני ויש לצפות לצמיחה מחודשת של הגידול כעבור שנים?
בהחלט לא. שיעורי הישנות גידול לאחר רדיוכירורגיה נמוכים ביותר, ודאי אינם גבוהים מאשר בנוירוכירורגיה קונבנציונלית. רדיוכירורגיה פוגעת ביכולת התא הגידולי להתחלק. פגיעה זו היא בלתי הפיכה, מכאן שהגידול מחוסל בהיבט הביולוגי. תהליכים טבעיים גורמים לכך שהגידול יצטמצם בהדרגה ולבסוף – חודשים או שנים לאחר הטיפול – ייעלם לחלוטין.