מומים עורקיים-ורידיים במוח
מומים עורקיים-ורידיים של המוח (AVMs) מתאפיינים בחיבור ישיר בלתי אמצעי בין עורקים לוורידים. דרך רשת כלי דם קטנים בעלי דופן שברירי וללא רשת תקינה של נימים. מומים אלה מולדים וגדלים באופן הדרגתי. הספקת הדם למום יכולה להגיע ממספר עורקים (שהם תקינים). בשל הזרימה המהירה דרך המום עצמו (בגלל העדר של נימים), העורקים המספקים את ה-AVM והורידים המנקזים אותו מתרחבים מאוד.
AVM בא לידי ביטוי קליני במספר דרכים:
- דימום ספונטני העלול לגרום לפגיעה תפקודית חמורה ואף למוות
- התקפי אפילפסיה
- כאבי ראש
- פגיעה תפקודית בשל "גניבה" של זרימת דם מאזורי המוח שסמוכים ל- AVM
הדרכים המקובלות לטיפול ב- AVMs הן ניתוח לכריתה, אמבוליזציה (סתימת המום בדבק ייחודי במהלך צנתור) ורדיוכירורגיה. ההחלטה כיצד לטפל במום, בשיטה מסוימת או בשילוב שיטות, נעשית באופן פרטני.
הרדיוכירורגיה נבדלת משתי השיטות האחרות בכך שהשפעתה באה לידי ביטוי באופן הדרגתי בתהליך שנמשך בין שנה ל- 4 שנים. רדיוכירורגיה מחוללת תהליך של טרשת מואצת בכלי הדם של המום. היא מביאה בהדרגה לסתימה מוחלטת של המלפורמציה. מכיוון ששיטה זו אינה פולשנית ובאמצעותה ניתן להגיע לכל מקום, היא יעילה ביותר בטיפול במומים שאינם ניתנים לכריתה. או כטיפול משלים כשנותרת שארית של מום אחרי ניתוח או אמבוליזציה. להבדיל משתי השיטות האחרות, ברדיוכירורגיה אין סיכון לפגיעה בכלי הדם התקינים שמזינים (עורקים) או מנקזים (ורידים) את ה- AVM.
קברנומות במוח (Cavernomas or Cavernous Angiomas)
קברנומות הן מומים של כלי דם שיכולים להיות מולדים או נרכשים. בדרך כלל הם גושים עגולים, שמורכבים מכלי דם פתולוגים קטנים ללא רקמת מוח בין כלי הדם הללו. זרימת הדם בתוכם די איטית. לעתים קרובות קברנומות קיימות בסמוך למלפורמציה של ורידים (Developmental Venous Anomaly DVA) שמנקזים רקמת מוח בריאה. אינם מהווים פתולוגיה אלא שינוי מבני ברשת הורידים של המוח, עם תפקוד תקין.
קברנומות יכולות לבוא לידי ביטוי קליני בשתי דרכים:
- דימום
- אפילפסיה
זאת רק אחרי שהמום דימם לפחות פעם אחת. הסבירות לדימום בקברנומה נמוכה מאשר ב AVM. לקברנומות בגזע המוח נטייה גבוהה יותר לדימומים חוזרים.
קברנומות יכולות להיות בודדות או רב מוקדיות (המרובות בדרך כלל גנטיות).
היום מקובל לטפל רק בקברנומות שהיו סימפטומטיות (בדימום או באפילפסיה). הטיפול המקובל הוא כריתה מיקרוכירורגית. היא קלה יותר טכנית מכריתת AVM בשל הזרימה האיטית שבתוך כלי הדם של המום.
בקברנומות שממוקמות באזורים חיונים (גזע המוח, גרעיני הבסיס של המוח) הטיפול ברדיוכירורגיה יכול להיות מתאים יותר.
עד לשנים האחרונות לא היה ברור אם רדיוכירורגיה בעלת השפעה על המומים הללו. כי בניגוד ל AVMs קברנומות אינן נעלמות אחרי רדיוכירורגיה. עם זאת הצטבר כבר מידע רב שמצביע על השפעה טיפולית משמעותית של הרדיוכירורגיה. כפי שקורה ב AVMs ההשפעה איננה מיידית ובממוצע מתרחשת לאחר שנתיים.