טיפול בגידולים שפירים
- מנינגיומה
- נוירומה אקוסטית
- אדנומה של בלוטת יותרת המוח
הרדיוכירורגיה חוללה מהפכה של ממש בטיפול בגידולים שפירים תוך גולגולתיים.
מנגנון הפעולה של הרדיוכירורגיה הוא "חיסול ביולוגי" של הגידול. הקרינה שניתנת בעוצמה גבוהה פוגעת ב-DNA של תאי הגידול ובכך מונעת את שכפולם. כאשר תא שהוקרן נכנס לתהליך התחלקות, התא אינו יכול להשלים את התהליך וגם לא יכול לחזור למצבו הקודם. התוצאה היא מוות של התא וצמצום הדרגתי של נפח הגידול.
בגידולים שפירים הצמצום בנפח מתרחש בקצב איטי, שנמשך לאורך שנים.
לאחר הטיפול ברדיוכירורגיה, המטופל מבצע MRI אחת לשנה על מנת לעקוב אחרי נסיגת הגידול.
אחוזי ההצלחה של הטיפול ברדיוכירורגיה בגידולים שפירים גבוהים ביותר. הם עומדים על כ- 95% לטווח ארוך. רדיוכירורגיה היא השיטה הנבחרת לטיפול בגידולים באזורים בהם לא ניתן להגיע בניתוח קונבנציונלי. או כאשר ניתוח כרוך בסיכון גבוה לגרימת נזק למבנים חיוניים.
רדיוכירורגיה מתאימה במיוחד לטיפול בגידולים קטנים. זאת כי גידולים גדולים, לעתים קרובות גורמים לפגיעה תפקודית בשל הלחץ שהם מפעילים על רקמת המוח. רדיוכירורגיה איננה יכולה לבטל פגיעה תפקודית תוך זמן קצר. לכן הדרך הטיפולית הרצויה היא ניתוח קונבנציונלי. במקרים בהם כריתה מלאה מהווה סיכון, ניתן להשלים את הטיפול בשארית הגידול על ידי רדיוכירורגיה.
ד"ר שפיגלמן מתמחה בטיפול משולב של כריתה ניתוחית ורדיוכירורגיה בגידולים מורכבים.
טיפול בגידולים שפירים – שני סוגי הגידולים השפירים הנפוצים ביותר לטיפול ברדיוכירורגיה:
מנינגיומה (Meningioma):
כ- 20% מהגידולים התוך-גולגולתיים הם מנינגיומות. גידולים הנוצרים ממעטפות המקיפות את המוח ואת חוט השדרה.
רדיוכירורגיה מהווה כלי טיפולי יעיל ביותר במנינגיומות בבסיס הגולגולת. במקומות בהם לא ניתן לנתח בשיטה פתוחה. כמו באזור הגת המחילתית(Cavernous sinus) . בגידולים אלה, המערבים מבנים חיוניים (כמו עורקים המזינים את רקמת המוח או עצבים היוצאים מבסיס המוח), לעתים קרובות ניתוח קונבנציונלי מסתיים בכריתה חלקית של הגידול. רדיוכירורגיה יכולה להשלים את הטיפול על ידי הקרנת שארית הגידול.
במקרים מתאימים רדיוכירורגיה יכולה לבטל לחלוטין את הצורך בכריתה ניתוחית. על ידי כך, להביא לריפוי תוך כדי מניעת סיבוכים קשים.
מנינגיומה פארא-סגיטלית (הגדלה בסמוך לסינוס הסגיטלי העליון, שהינו הנתיב הראשי לניקוז הדם מהראש אל הלב) שהיא הנפוצה ביותר, היא דוגמה קלאסית ליתרונות של שילוב דרכי טיפול. לעתים קרובות המנינגיומה מסננת את הסינוס וכריתת המרכיב הזה בניתוח פתוח עלולה לגרום לפגיעה תפקודית קשה. לעומת זאת, ברדיוכירורגיה ניתן להקרין גם את החלק התוך-סינוסלי של הגידול, מבלי לפגוע בסינוס עצמו.
נוירומה אקוסטית (Acoustic Neuroma):
Vestibular Schwannoma הוא השם היותר נכון לנוירומה אקוסטית. הוא מתאר בצורה ברורה את המקור של גידול (עצב שיווי המשקל ולא עצב השמע). זהו גידול שפיר הגדל תחילה בתעלת השמע הפנימית בסמוך לעצב השמע, לעצב הפנים ולעצב שיווי המשקל. כשהגידול צומח הוא ממלא יותר את תעלת השמע וממשיך לגדול בסמוך לגזע. הוא עלול לפגוע בשיווי המשקל ובשמיעה בצד הגידול, ומאוחר יותר בעצב הפנים.
כריתה מיקרוכירורגית של הגידול דורשת מאמץ של שעות רבות בהפרדת הגידול מעצב הפנים ומעצב השמע. גם בידיים מנוסות, לעתים קרובות גורם הניתוח לפגיעה בשמיעה. כאשר מדובר בגידולים בנפחים גדולים שכיחה גם פגיעה בעצב הפנים.
הסיכון לפגיעה בעצב הפנים בטיפול ברדיוכירורגיה נמוך ביותר. במאגר המקרים בהם טיפל ד"ר שפיגלמן עומדת הפגיעה בעצב הפנים על פחות מ- 1%. זהו אחוז קטן משמעותית מהסיכון הטמון בניתוח קונבנציונלי.
באשר לעצב השמע, הסיכון לפגיעה תלוי במצב השמיעה לפני הטיפול. ככל שהשמיעה תקינה יותר, כך עולה הסיכוי לשמר אותה בטיפול.
הסיכון לפגיעה בשמיעה בטיפול ברדיוכירורגיה ירד בשנים האחרונות ועומד על כ- 30%. זאת בהשוואה לניתוח קונבציונלי, בו עומד הסיכון כ-70-80%.
רדיוכירורגיה הפכה בשנים האחרונות לטיפול הנבחר בגידולים אלה בזכות שיעורי הצלחה גבוהים ביותר יחד עם מזעור הסיכונים לפגיעה תפקודית.
לד"ר שפיגלמן אחת הסדרות הגדולות בעולם ברדיוכירורגיה של גידולים אלה (למעלה מ 1100 נוירומות אקוסטיות טופלו על ידו עד כה).
אדנומות בלוטת יותרת המוח (Pituitary Adenomas)
גידולים בבלוטת יותרת המוח יכולים להתפתח מתאים שמפרישים הורמונים או מתאים לא תפקודיים. הגידולים שמפרישים הורמונים באים לידי ביטוי בדרך כלל כשהם עדיין בנפח קטן. זאת בגלל הפעילות ההורמונלית המופרזת (מחלת קושינג, אקרומגליה). בעוד שהגידולים שאינם מפרישים מתגלים כשהם גדלים מעבר לגבולות של האוכף התורכי (מיקום הבלוטה בבסיס הגולגולת) ופוגעים בעצבי הראיה העוברים מעליו. הטיפול המקובל בגידולים אלו הינו כריתה ניתוחית בגישה טרנספנואידלית (דרך האף). לעתים קרובות ובעיקר בגידולים גדולים, הניתוח לא מביא להחלמה בשל הסתננות הגידול באזורים בהם לא ניתן להיכנס בניתוח (כגון הגת המחילתית). בגידולים אלו, רדיוכירורגיה מהווה כלי טיפולי יעיל ביותר, עם שיעורי החלמה גבוהים מאוד.
ועוד
ישנם גידולים פחות שכיחים בגולגולת. גם בהם ניתן לטפל ברדיוכירורגיה כתחליף לניתוח קונבנציונלי. כמו: Glomus Jugulare Tumor, קרניופרינגיומה (Craniopharyngioma), גידולים תוך ארובתיים מנינגיומה של מעטפת עצב הראיה, cavernous angioma.
ההחלטה בין טיפול ניתוחי רגיל או רדיוכירורגיה תלויה בגיל ומצב בריאותי של המטופל, גודל הגידול, פגיעה בתפקוד הנוירולוגי וחומרתה.